Kodex degustátora piva

LEKCE DRUHÁ

KODEX DEGUSTÁTORA PIVA

Jsme rádi, že s námi pokračuješ v druhé lekci. Jdeme na to!

Délka čtení: 4-6 minut

- Degustování milujeme, ale obrň se a připrav na všechno -

EMPATIE

Kromě spousty příjemných zážitků může pivo vyvolávat i ty nepříjemné. Musíš ale brát v potaz že výroba piva je proces plný proměnných. I to nejsvědomitěji vařené pivo se může v procesu pokazit, a to zdaleka nejen vinou pivovarníků. Tady přichází na řadu KODEX DEGUSTÁTORA, protože každý z nás má ohromnou moc, se kterou musíme umět správně naložit. Představ si situaci, kdy se k tobě dostane vysloveně špatné pivo. Ať už v zakoupené lahvi, nebo nedejbože v pivnici, kdy máš čelit konfrontaci s obsluhou, že jo? Příteli/přítelkyně naše, prosíme tě - nikdy nebuď blbec. S mocí přichází zodpovědnost a ty se vydáváš na cestu pivního znalce. Vždy měj na paměti moudro:

Title

Naše soudy a řešení sporů se už ve svých samotných základech opírají o presumpci neviny. Tím by ses měl/a řídit i ty v roli degustátora, jelikož právě ty jsi posledním soudcem tvého piva. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsem se v životě setkal s (nebojím se říct) ODPORNÝMI vzorky! Mnohdy je člověk naštvaný, protože - co si budeme namlouvat - ochutnávání řemeslných piv je koníček, který taky něco stojí. Jak z toho ven a vyřešit tuto nepříjemnou situaci?
NEMLČ, ALE ANI NEKŘIČ

ZPĚTNÁ VAZBA

Zpětná vazba je v pivním oboru neskutečně důležitá. Vzhledem k houževnatosti nefiltrovaných a nepasterovaných řemeslných piv se prostě a jednoduše může stát, že se něco nepovede. Stačí chvilička a problém je na světě, může se tak stát skladováním ve špatné teplotě, nešetrným transportem, špatně ošetřeným výčepem, nebo třeba klidně tak, že v sudu omylem zůstanou dvě, tři kapky louhu po čištění. Pokud vysloveně nepřistihneš obsluhu s hokejovým syndromem* , tak si nikdy nemůžeš být jistý/á, i když můžeš hádat nebo i možná silně tušit kde se asi stala chyba.

*

Neboj se komunikace se svým prodejcem či výrobcem. Stůj si za svým názorem, ale připouštěj si i to, že nemusíš mít nutně pravdu. Každý se může splést, což platí o každém v pivním procesu, ale i o tobě. Dobrá zpráva je, že i v pivovarnictví existují reklamace a stalo se mi mnohokrát, že jsem pivovaru i klidně do pivotéky vracel lahve kvůli silné oxidaci, nebo kontaminaci různého druhu (řekneme si více v budoucích lekcích). Dokonce jsem dvakrát či třikrát možná pomohl k záchraně dobrého jména začínajícího pivovaru, protože v těch případech byly kontaminované celé várky a oni měli naštěstí čas pivo stáhnout. Je to jen důkaz že tvůj názor má váhu a je dobré ho následovat. Nesnižuj ze svých nároků a objevuj dobré i zlé! Ale všeho s mírou, občas je umění mlčet.

* _/ HOKEJOVÝ SYNDROM

Setkal/a jsi se někdy s výčepním, co si klasicky předčepuje patnáct škopků, nechá je větrat a pak jen dočepuje pěnu? Klasika na všech sportovních utkáních, koncertech, festivalech a dalších podobných zábavách. Do kelímku, pěkně s kopečkem...tak takhle tedy prosím NE! 😁
SENZORIKA JE INDIVIDUÁLNÍ!

PIVNÍ VADY

Senzorika je individuální záležitost. Každý máme trochu jiné vjemy a proto je ideální hodnotit pivo průměrným výsledkem od více degustátorů. Každý z nás je citlivý na jiné aromatické tóny a v zásadě platí, že žádná možnost není špatná. Při hodnocení piva je dobré napřed posoudit všechny jednotlivé části a až poté přistupovat k bodování. Každé pivo se v průběhu pití mění, stejně tak jako naše vnímání a předčasné hodnocení může být nepřesné. Pokud s objevováním pivního světa začínáš, čekají tě krásné začátky, žhavá láska. S časem a zkušenostmi však v budoucnu přijdou chtě nechtě i nepříjemná piva a zřetelné (i méně zřetelné) pivní vady - a tady pozor!

*

Určování a hodnocení vad je složitější, než se zdá. To co je v jednom pivním stylu vadou může být v jiném zcela normální a naopak žádoucí. Je dobré následovat své chutě, ale co se vad týče tak je dobré být vždy trochu zdrženlivější. Pokud si s hodnocením nevíš rady, neboj se obrátit na někoho znalého ve svém okolí. Nezapomeň, že výroba piva je nesmírně těžký a pracný obor a vždy tak pivo hodnoť, jako by bylo tvoje vlastní! I to nejhorší pivo, jaké jsi kdy ochutnal, dalo někomu spoustu práce, za kterou si zaslouží úctu.

TIP DEGUSTUJU

Pro lepší zhodnocení vůně je vhodné s pivem ve sklenici občasně točit a střídat různé styly čichání (dlouhé, krátké, z dálky, z blízka…), protože některé druhy pachů jsou intenzivní těsně nad hladinou a jiné čpí vysoko nad sklenici. Dobré je i pivo ve sklenici zakrýt rukou, točit s ní a poté přivonět ke koncentrovanému aroma (doporučujeme sklenici „snifter“ a pochopitelně i čisté ruce).

1620x810 1.lekce 02-2

To bude pro dnešek vše, ale hned v další lekci se spolu podíváme na to JAK SI VYBRAT SPRÁVNÉ PIVO a pak mezi sebou srovnáme  ŘEMESLNÉ vs. PRŮMYSLOVÉ PIVO. Přejeme ti, ať se na své pivní cestě setkáváš jen se samými lahůdkami, ale stejně tak ti přejeme i nějakou tu špatnou „prasárničku“. Za sebe můžu říct, že po získaných zkušenostech si špatná piva vlastně užívám, protože se snažím si je v hlavě rozebrat a zjistit příčinu chyby. Každá nová chuť je přece zajímavá! Pochlub se nám svými objevy na instagramu pod hashtagem #degustuju

DEGUSTUJU, tedy jsem!

autor 420x420
autor

MATĚJ GRYC

pivní someliér

První lekce degustování piva!

LEKCE PRVNÍ

JAK ZAČÍT DEGUSTOVAT PIVO?

Vítáme tě na cestě poznání a rádi budeme tvým průvodcem.

Délka čtení: 3-5 minut

- Douglas Adams -

DON'T PANIC!

Pivní svět je obrovský a nabízí nepřeberné možnosti objevů a poznání. Pod jedním názvem piva se může skrývat tisíc a jedna chuť, rozmanité možnosti barev a pokaždé zcela rozdílný příběh. Zorientovat se v tom všem vyžaduje čas a úsilí, začneme tedy společně od toho nejdůležitějšího - od Tvých chutí. Pojď se s námi naplno ponořit do víru piva, experimentovat a zkoušet nové styly piv a jejich servírování. Příhodně začínáme větou ze Stopařova průvodce po Galaxii - NEPROPADEJ PANICE!

CO POTŘEBUJEŠ K DEGUSTOVÁNÍ?

Nejradši bychom řekli, že k degustování nepotřebuješ nic než jen zájem, trpělivost a radost. To je za nás rozhodně hlavní předpoklad, ale přesto to bude pár dalších věcí. Koukneme se na ně:
DOBRÁ SKLENICE JE ZÁKLAD

1. SPRÁVNÉ VYBAVENÍ

Pro degustování v domácích podmínkách budeš potřebovat novou instrumentáž. Ber to jako první krok, něco jako koupení běžeckých bot pro jogging. Udělej si radost a vyber si sklenice, které ti budou dělat radost a udělají z tvého ochutnávání větší zážitek. Tvoje sbírka by podle nás měla pro začátek obsahovat alespoň tyto tři sklenice:

SNIFTER

Kapkový tvar koncentruje aroma uvnitř a umožňuje zabořit nos. Ideální pro degustování malých vzorků. Díky stopce nedochází k ohřívání piva rukou. Tato sklenice je základní kámen výbavy každého degustátora!

PINTA

Nezkresluje hodnocení vzhledu. Velmi univerzální sklenice se speciálním rozšířením pro lepší úchyt. Vhodná pro piva s nižší pěnou (IPA apod.).

KRÝGL

Klasika, kterou všichni známe! Hodí se na piva ležáckého typu, protože svým tlustým sklem udržuje stabilní teplotu piva. Ucho je příjemné na nošení a při pití si nezahříváš pivo rukou.

TIP DEGUSTUJU

Doporučujeme ti pořídit si Pintu a Krýgl ve dvou velikostech, a to 0,5l i 0,33l. Menší je podle nás ještě více potřeba než větší, protože většina craftových lahví je k dostání v objemu 0,33l , nebo 0,75l. Větší lahev si my osobně rozléváme radši do dvou plných sklenic a jedné se zbytkem pro poslední chutě (mnohdy sediment ze dna) , než do jedné a půl (při 0,5l). Je otázka zda-li je to tak lepší, možná nám na ni dáš odpověď!

NERUŠIT, DEGUSTUJU

2. TLAČÍTKO VYPNOUT

Chceš-li se skutečně zlepšovat, musíš mít správnou degustační morálku. Pro začátek vypni telefon, zastav se, zmáčkni pomyslné tlačítko OFF! Pusť si příjemně hudbu do pozadí, ztlum trochu světla, odlož telefon daleko od sebe a vychutnávej si naplno jen svoji chvíli plnou chutí a zastavení. Moderní svět je uspěchané místo plné stresu. Udělej ze svého ochutnávání oázu v tomhle každodenním šílenství kolem sebe. V dalších lekcích si o tom řekneme víc.
DD_mockup_A6+A5_set_pivo

POMŮŽEME TI VYPNOUT

Přichází čas pro náš náš výrobek DEGUSTAČNÍ DENÍK, protože právě v bodě 2. ti zásadně pomůže. Najdeš ho na našem eshopu. Budeme rádi, když ho objevíš a pomůže ti ve vychutnávání nově ochutnaných piv. Teď ale zpět k tématu!

NESPAL SE

3. SEBEKONTROLU

Neopíjej se, jen vychutnávej! Při pití alkoholu si hrajeme s ohněm a my ti od srdce přejeme aby jsi vždy znal/a svoji míru a nespálil/a se. A když se spálíš, pouč se z toho a nehraj si s ohněm znovu! Pokud s alkoholem a svojí mírou neumíš pracovat, radši se na něj hned vykašli. My to kvůli „chlastu“ neděláme. Měj to tak stejně! Alkohol umí být dobrým sluhou, ale jako pán je vždy zlý….

Martin Žufánek

- Opilost je selhání. -

SDÍLEJ SVOJE NÁZORY

4. PARTU

Ochutnávat sám/a je zábava, ale ve dvou, nebo třeba šesti se to lépe táhne! Zavolej pár kamarádům/kamarádkám a udělejte si společně degustaci. Každý ať přinese něco a o zábavu je postaráno. Časem můžete dát své degustaci téma a skutečně se cíleně zlepšovat a rozšiřovat si okruhy, půjdeme na to ale postupně.
1620x810 1.lekce 02
CHCE TO ZDROJ INFORMACÍ

5. INFORMACE

Abys byl/a v obraze, rozuměl/a pivu lépe a věděl/a o každé zajímavosti co se kde šustne, začni se sledováním prvních pivovarů a pivnic na sociálních sítích. Tyto stránky sdílí svoji aktuální produkci nových piv a tak i díky malému kroku jako je follow můžeš pozorovat progresi a jak se trh mění. Když jsme začínali s pivem my, tak byla vrchol výstřednosti American IPA a například kyselá piva byla ještě daleko v nedohlednu. Dnes najdeme na scéně prakticky vše, na co lze jen pomyslet. A stále toho přibývá! Začni tedy tím, že si vybereš ke sledování 10 pivovarů, nebo podniků které tě zajímají a začneš tak být v obraze co se kolem v pivním světě děje. Ukaž jim svoji podporu a rozšiřuj svoji informační bublinu.

To bude pro dnešek vše, ale hned v další lekci se spolu podíváme na KODEX DEGUSTÁTORA a pak už konečně na to JAK SI VYBRAT SPRÁVNÉ PIVO a začít skutečně degustovat. Ještě jednou gratulujeme k tvé nové cestě za lepší chutí a síle zážitku. Držíme ti palce, ať si pořídíš tu nejkrásnější sklenici. Pochlub se nám s ní na instagramu pod hashtagem #degustuju

DEGUSTUJU, tedy jsem!

autor 420x420
autor

MATĚJ GRYC

pivní someliér